Apuvälineiden vuokraus ja kokoontaittuva sähköpyörätuoli matkustamista helpottamaan

Oletko joutunut miettimään matkakohteen valintaa sen mukaan, että näkisit mahdollisimman paljon mahdollisimman vähäisellä liikkumisella, koska käveleminen on haastavaa ja manuaalipyörätuoli ei mahdollista itsenäistä liikkumista?

Tai oletko joutunut jättämään matkan tekemättä, koska sinulla ei ole arjessa käytössä apuvälinettä, jollaiselle matkalla olisi tarvetta?Entä onko haluamasi kohde jäänyt joskus saavuttamatta, koska käytössäsi oleva apuväline ei ole mahtunut käytössäsi olevaan autoon?

Vai oletko kenties matkailualan yrittäjä tai alalla työskentelevä ja mietit kuinka palvella parhaalla mahdollisella tavalla asiakkaitasi?

Saamieni yhteydenottojen perusteella moni vastaa johonkin kohtaan kyllä. Tämä artikkeli on aivan erityisesti teille.

Rakastan apuvälineitä, sillä ne mahdollistavat olemiseni, elämiseni ja liikkumiseni. Aina ei kuitenkaan syystä tai toisesta ole käytössä elämän vaihtuviin tilanteisiin parhaiten sopivia apuvälineratkaisuja ja niitä täytyy itse hankkia. Apuvälineiden vuokraus tarjoaa hyvän vaihtoehdon. Päätin lähteä etsimään mahdollisuuksia, joita voisin kyselijöille ja samalla teille kaikille seuraajilleni vinkata. Parhaat ratkaisut löysin liikkumisen ja toimintaympäristön apuvälineitä tarjoavalta Camp Mobilitylta.

Apuvälineiden vuokraus on yksi Camp Mobilityn palveluista, joka tarjoaa mahdollisuuksia erityisesti lyhytaikaisiin ja matkustamisen tarpeisiin. Erinomaisia matkustukseen sopivia tuotteita ovat esimerkiksi kokoontaittuvat kevytsähköpyörätuolit ja kevytsähkömopot, helposti kiinnitettävät tukikahvat, pienet kynnysluiskat ja taitettavat salkkurampit. Toisaalta matkalla tai omaisella loma-aikaan voi olla tarve esimerkiksi  kokoontaittuvalle nostolaitteelle, suihkutuolille tai ihan perus manuaalipyörätuolille.

Tarve apuvälineen vuokraukselle voi tulla monessa tilanteessa – näin kesällä esimerkiksi kesämökille tai toiselle paikkakunnalle Suomessa matkustettaessa. Kävin Camp Mobilityllä tutustumassa minua erityisesti kiinnostaneeseen kokoontaittuvaan sähköpyörätuoliin ja kuulemassa myös muista matkustusta helpottavista välineistä.

Kokoontaittuva kevytsähköpyörätuoli

Camp Mobilityn JBH® D26 kevytsähköpyörätuoli on siro ja pienikokoinen tuoli, joka painaa akkuineen vain 30 kg ja ilman akkuja muutaman kilon vähemmän. Sitä pystyy siis tarvittaessa nostamaan ja se mahtuu kokoontaitettuna auton takaluukkuun. Tuoli on täydellinen mahdollistaja erityisesti henkilöille, jotka pystyvät varaamaan jaloilleen, nousemaan helposti tuolista pois ja siirtymään esimerkiksi matkoilla tavalliseen taksiin. Vertailukohtana oma sähköpyörätuolini, joka painaa lähes 200 kg, eikä siis ole missään tilanteessa nostettavissa.

JBH® D26 kevytsähköpyörätuoli kulkee 6 kim/h ja sillä pystyy ajamaan yhdellä latauksella noin 25 km riippuen toki ajettavasta maastosta. Akut latautuvat kuudessa tunnissa täyteen (sen pidempään niitä ei saa ladata) ja tuoli on taas valmis uuteen seikkailuun.
Täydellistä erityisesti matkalla, jossa apuvälineet ovat usein kovassa käytössä aamusta iltaan, eikä lataukselle jää paljon aikaa.
JBH® D26 kevytsähköpyörätuolin voi ottaa lennolle, sillä lentoyhtiöiden ohjeen mukaan apuvälineessä, jossa on kaksi akkua, yhden akun teho saa olla enintään 160 Wh. Jos taas apuvälineessä on vain yksi akku, sen maksimiteho saa olla 300 Wh. Tämän kevytsähköpyörätuolin akut on helppo irroittaa ja ne pitää yleensä kuljettaa mukana matkustamossa.

Muistathan, että apuvälineiden kuljetus vaatii aina etukäteisilmoituksen lentoyhtiölle tai matkatoimistolle. Lisää tietoa lentomatkustamisesta löydät Palmuaseman artikkelista Liikuntavammaisen esteetön lentomatka. Akkuasioiden kanssa kannattaa olla tarkkana kevytsähköpyörätuolia hankkiessa, sillä joillakin firmoilla on myynnissä vastaavanlaisia sähköpyörätuoleja, joissa kuitenkin akut ovat liian tehokkaat sallittavaksi lennolle.

Halusin itse nähdä miten JBH® D26 kulkee käytännössä: Minun vahvaa tukea tarvitsevalle ja skolioosin vinouttamalle kropalleni ja lyhyelle pituudelleni (n. 150 cm) kevytsähköpyörätuoli ei ole toimiva, sillä käsinojien korkeutta ei saa säädettyä ja jalkalauta ei noussut tarpeeksi korkealle minun lyhyille jaloilleni. Käsinojat nousevat kuitenkin ylös, mikä helpottaa siirtymistä. Tuoli toimiikin parhaiten silloin, jos on minua pidempi. Selkänojaa pystyy halutessaan kallistamaan. Kokeilin kyllä tuolia itsekin, mutta parhaan näkemyksen sain, kun tuoliin istui avustajani Jenni ja lähdimme yhdessä ajelulle. Jenni on noin 165 cm pitkä ja hänelle tuoli oli oikein hyvän kokoinen. Hän ei ollut ennen istunut sähköpyörätuolissa, joten tilanne vastasi hyvin sitä, että henkilö, jolla ei ole sähköpyörätuolia päivittäisessä käytössä ottaa väliaikaisesti tuolin käyttöönsä.

 
Minun mitoille tuoli ei sopinut, sillä käsinojat olivat liian korkealla.


Jennille tuoli oli hyvän kokoinen.

Itselleni ajotuntuma oli alkuun kova, mutta siihen tottui nopeasti. Kevytsähköpyörätuolit eivät tietenkään voi olla yhtä monipuolisia kuin isommat yli 150 kg painavat tuolit, sillä niissä on pienemmät pyörät ja kaikki erityisominaisuudet on karsittu minimiin keveyden saavuttamiseksi.

Jenni koki tuolissa istumisen alusta asti miellyttäväksi. Tuolissa on valmiina istuintyyny ja selkäosa on pehmeää kangasta. Teimme parin kilometrin lenkin, jonka aikana kuljimme asfaltilla, hiekkatiellä, mukulakivillä ja nurmikolla. Nousimme ylämäkiä ja laskeuduimme alamäkiä. Yllätyin, että tuolilla pääsi lähes kaikkiin samoihin paikkoihin kuin minun isommalla sähköpyörätuolilla. Ainoastaan pehmeä ja upottava hiekka tuotti yhdessä kohdassa vaikeuksia ja ajoreittiä piti vähän muuttaa.

Kevytsähköpyörätuoli nousi hyvin myös pienistä kynnyksistä, kunhan niihin uskalsi ajaa riittävän kovalla nopeudella. Pidimme nopeuden aluksi pienellä, mutta ajotuntuma itseasiassa parani, kun sen laittoi maksimille. Lumessa tuoli voisi olla hankala ja terävillä mukulakiviteillä tärisevä, mutta etelän rantakaduille, ostoskeskuksiin ja kaupunkiajoon tasaisilla teillä tämä vaikutti erinomaiselta. Jennin mielestä tuoli tuntui hyvin vakaalta, eikä tullut tunnetta, että se voisi kaatua.

Tuolin saa kasaan ja uudestaan kokoon muutamassa sekunnissa yhdestä vivusta. Kokeilimme tätä ja näin se tosiaan oli. Myös ohjaimen saa irti esimerkiksi lentoa varten ilman työkaluja. Camp Mobility on tehnyt tosi hyvän, alla olevan videon, jossa esitellään tuolin kaikki ominaisuudet.

Kevytsähköpyörätuolin voi vuokrata väliaikaiseen tarpeeseen tai ostaa itselle. Vuokra-aika voi olla minkä pituinen tahansa, mutta minimilaskutus on yksi kuukausi, jolloin vuokrahinta on noin verollisena n. 250 euroa. Kuukauden vuokra-aika on itseasiassa hyvä, jos tuolin on aikeissa ottaa vaikka viikon tai kahden reissuun mukaan, sillä tällöin sen ajamiseen ja ominaisuuksiin ehtii tutustua jo rauhassa kotona ennen matkaa. Tarkat hinnat ovat Camp Mobilityn vuokraushinnasto-esitteessä. Jos vuokrauksen jälkeen haluaakin lunastaa tuolin itselle, hyvitetään ostohinnassa vuokrauksen hintaa takaisin.

Camp Mobilitylta voi hankkia omaksi tai vuokralle myös kokoontaittuvan JBH-kevytsähkömopon, joka vaikutti sähköpyörätuolin tapaan hyvin näppärältä. Camp Mobilityn valikoimassa on kevytsähköpyörätuolien ja kevytsähkömopojen lisäksi myös isompia sähköpyörätuoleja ja sähkömopoja.

Muita matkustamista helpottavia apuvälineitä

Camp Mobilityn valikoima on laaja ja monet muutkin tuotteet ovat myös vuokrattavissa tilapäiseen tarpeeseen. Minulla vakituisessa käytössä oleva henkilönostin Birdie EVO Compact on tosi kompaktin kokoinen ja sen saa kasaan, jolloin sen kuljettaminen on helpompaa. Se ei ole vielä ollut minulla matkoilla mukana, mutta kotona se mahdollistaa käytön myös ahtaissa tiloissa, joissa edellinen peruskokoinen nostolaitteeni ei pärjännyt.

Salkkurampit ovat käteviä, tukevia ja mahdollistavat liikkumisen paikkoihin, joihin on muuten esteellinen kulku. Itse hyödynnän vastaavanlaista pientä salkkuramppia kyläillessäni ystävillä, mennessäni ravintoloihin tai kauppoihin, joihin on yksi porras tai liikkuessani vaikkapa Helsingissä raitiovaunulla, sillä laiturin ja vaunun välistä rakoa peittämään on avustajan nopeampi heittää oma ramppi kuin viritellä auki raitiovaunun ramppi. Etenkään pitkää salkkuramppia ei kuitenkaan välttämättä tarvitse aina ja siksi sellainen on tarpeen tullen kätevä vuokrata. 

Pienet kumiset kynnysluiskat puolestaan on kätevä sujauttaa matkalaukkuun ja ottaa ihan jo varmuudeksi matkalle mukaan, jos perillä odottaakin pienet kynnykset vaikkapa kylpyhuoneeseen tai parvekkeelle.

ROTH Mobeli® tukikahvat toimivat imukupilla. Tukikahvan voi helposti ottaa matkalle mukaan ja kiinnittää kohteessa ilman ruuveja juuri itselle parhaiten sopivaan kohtaan. Tukikahva kiinnittyy imuelementillä hengittämättömiin pintoihin, kuten kylpyhuonelaattaan, lasiin, teräkseen ja pleksiin. Tämä on todella kätevä matkustusta helpottava tuote tukikahvoja tarvitseville, sillä eri maissa tukikahvoja on vaihtelevasti ja esimerkiksi monet wc:t olisivat muuten tilavia ja toimivia apuvälineiden käyttäjille, mutta tukikahvat puuttuvat.

Kahvoja on erilaisia ja vahvimmat rakennelmat kannattelevat jopa 160 kg:n painoa. Kahvoissa on vakiona imutehoa valvovat turvatunnistimet, joiden avulla voi varmistua, että kahva on varmasti tukevasti kiinnitetty. Camp Mobilityn nettisivuilla voi tutustua kahvojen tuotetietoihin.

Mahdollisuudet matkailualan yrityksille

Apuvälineitä matkallaan tarvitsevan asiakkaan matkaa helpottaisi usein paljon, jos osa apuvälineistä olisikin lainattavissa esimerkiksi suoraan hotellista. 

Henkilönostin on yksi apuvälineistä, joiden kuljettamisen moni kokee raskaaksi. Jos se odottaisikin hotellihuoneessa, saisi se monet nostinta tarvitsevat valitsemaan juuri sen hotellin. Tällä hetkellä Scandic-hotellit tarjoavat henkilönostimen asiakkaidensa käyttöön muutamassa hotellissaan Suomessa, mutta muut majoituspalveluiden tarjoajat eivät ole tähän vielä lähteneet.

Myös kunnon suihkupyörätuoli puuttuu monista kohteista. Kelattava suihkupyörätuoli mahdollistaa monille omatoimisen liikkumisen ja pääsyn esimerkiksi majoituskohteen saunaan, mikäli sellainen on esteettömästi saavutettavissa.

Olisipa hienoa myös nähdä joskus palveluntarjoajilla lainattavien peruspolkupyörien lisäksi valikoimassa myös erilaisiin tarpeisiin sopivia polkupyöriä.

Erilaisten ramppiratkaisujen avulla puolestaan olemassa olevaa esteellistä kohdetta pystytään monesti muuttamaan esteettömäksi.

Camp Mobility auttaa myös matkailualan yrityksiä löytämään parhaita ratkaisuja, jotta yritys pystyisi palvelemaan parhaalla mahdollisella tavalla myös meitä esteettömyyttä tarvitsevia asiakkaita eli arvion mukaan noin 25 %:a kaikista matkailijoista. Myös yritykset voivat vuokrata apuvälineitä asiakkaidensa käyttöön. Tämä mahdollisuus on aivan erityisen hyvä ulkomailta Suomeen tulevien asiakkaiden näkökulmasta.

Vuokratuotteen voi vuokrata niin pitkäksi aikaa kuin haluaa ja sellaisen avulla on hyvä kokeilla miten apuvälineen saatavuus vaikuttaa kysyntään. Tärkeää on kuitenkin muistaa kunnon viestintä, jotta asiakkaat saavat tietää apuvälineen olemassaolosta.

Camp Mobilityn apuvälineiden vuokraus

Camp Mobilityn vuokratuotteisiin ja niiden hintoihin voi tutustua vuokraushinnasto-esitteessä. Camp Mobilityllä myös ystävällisesti neuvotaan ja autetaan löytämään tarpeeseen sopiva tuote.

Vuokrauspalvelu palvelee myös kesällä. Vuokratuotteet voi noutaa Tampereen logistiikkakeskuksesta tai joissakin tapauksissa sopimuksen mukaan Camp Mobilityn muista toimipisteistä. Tuotteita toimitetaan myös rahtina.

Vuokrata voi juuri sen pituiseksi ajaksi kuin tarvetta on ja vuokrausta voi myös jatkaa, mikäli tarve jatkuukin. Tuotteilla on päivähinta ja minimilaskutusaika on yksi kuukausi. Vuokratuotteet huolletaan ja puhdistetaan aina vuokrausten välissä, joten voit luottaa saavasi toimivan tuotteen.

Camp Mobilityn valikoimaan pääsee tutustumaan myös Apuvälinemessuilla Tampereella 9.-11.11.2023 jossa myös minä olen mukana esteettömän matkailun teema-alueella.

Kesäisin matkailuterveisin,
Sanna Kalmari, esteetön matkailija
www.palmuasema.fi