Hyvällä näytteenottotuolilla on väliä

Harva meistä odottaa innolla mahdollista verinäytteenottoa. Osa ihmisistä jopa pelkää ja välttelee toimenpidettä viimeiseen asti. Näytteenottajat ovat ammattilaisia, joilla on kokemusta asiakkaista, jotka jännittävät tilannetta. Yksi asia, jolla asiakkaan kokemukseen ja näytteenottotilanteeseen voidaan vaikuttaa, on sopiva näytteenottotuoli. Joissain näytteenottopisteillä on tilaa enemmän käytettävissä ja toisissa taas vähemmän. Suurempaan tilaan voidaan sijoittaa suurempi näytteenottotuoli, jonka selkänojan saa jopa makuuasentoon asti kallistettua tarvittaessa sekä jalkaosan nostettua ylös. Pienempiin tiloihin taas on hyvä sijoittaa pienempi näytteenottotuoli, jolloin ympärille jää tarpeeksi työskentelytilaa. Pienempi näytteenottotuoli ei onneksi ole synonyymi sille, etteikö tuoli olisi tukeva.

Työterveyslaitos on vuonna 2006 julkaissut raportin otsikolla ”HUSLAB:in laboratoriohenkilöstön näytteenoton ergonomian kehittäminen sekä henkilöstön työssä jaksamisen tukeminen”. Raportin mukaan laboratorionhoitajia oltiin pyydetty pisteyttämään työvälineensä. Kolmen huonoimman pisteitä saaneen työvälineen joukossa oli näytteenottotuoli. Samassa yhteydessä oltiin avoimin kysymyksin kartoitettu näytteenottotuolilta toivottuja ominaisuuksia. Esiin nousivat mm. tuolin tukevuus, toimivat ja säädettävät käsituet, tuolin korkeussäätö, pyörivyys sekä korkea selkänoja, eikä tuoli saisi myöskään olla liian iso (Ketola ym. 2006). Erityisesti nykypäivänä myös tuolin helppo puhdistettavuus on tärkeä ominaisuus.

Camp Mobility on maahantuonut ja myynyt Suomessa näytteenottotuoleja blogikirjoituksen kirjoitushetkellä n. 1,5 vuotta. Yritys, joka valmistaa myymäämme pesutasoa, välitti Suomesta tulleen tiedustelun meille. Harkinnan jälkeen päädyimme laajentamaan tältä valmistajalta maahantuotavien tuotteiden valikoimaa näytteenottotuoleihin, sillä olimmehan todenneet jo pesutasoissa laadun olevan ensiluokkaista ja tuotteiden hinnaltaan kilpailukykyisiä. Saamamme palaute tuoleista on ollut hyvää ja lyhyeen toimitusaikaan on oltu tyytyväisiä, sillä varastoimme tuotteita Tampereen logistiikkakeskuksessamme.

Tutustu tarkemmin näytteenottotuoleihimme: Näytteenottotuolit | Camp Mobility.

Aurinkoisin terveisin,
Pauliina Pohjonen

Tuotepäällikkö / Camp Mobility

Lähde:
Ketola R., Toivonen R., Tuomivaara S. Työterveyslaitos. HUSLAB:in laboratoriohenkilöstön näytteenoton ergonomian kehittäminen sekä henkilöstön työssä jaksamisen tukeminen. Saatavilla
osoitteessa: HUSLAB:in laboratoriohenkilöstön näytteenoton ergonomian kehittäminen sekä henkilöstön työssä jaksamisen tukeminen - PDF Ilmainen lataus (docplayer.fi) (luettu 13.4.2022)