PAWS ajolaite mahdollistaa uudenlaisen liikkumisen perheen kanssa

Ajolaite, sähkökeula, ajokeula jne. - rakkaalla lapsella on monta nimeä. Jo Rion paralympialaisissa 2016 kiinnitin huomiota siihen, että todella monilla tuntui olevan ajolaite käytössä. Muistan ajatelleeni sen olevan varmaan joissakin tilanteissa hyödyllinen, mutten sen enempää tuota pohtinut. Silloin asuin kirjaimellisesti keskellä peltoa omakotitalossa, josta matkaa lähimpään kauppaan oli mutkaista ja vaarallista tietä yli 5 km.

Nykyään elämäntilanteeni on täysin eri. Asun edelleen omakotitalossa Lohjalla, mutta asuinalueella, jossa on hyvä ja turvallinen kävely-/pyörätie ja esimerkiksi lähin kauppa kilometrin päässä. Nykyään minulla on myös perhe, avovaimo ja lapsi, joiden kanssa haluan päästä liikkumaan. Meidän 2,5-vuotias Aurora tykkää pyöräilystä, vielä tosin lähinnä pyöräistuimessa istuen.

Manuaalipyörätuolilla on todella vaikea pysytellä polkupyörän vauhdissa mukana. Minulla on ihan kunnollinen käsipyörä, jossa maataan selkä melkein tiessä kiinni. Se on kuntoiluun hyvä väline, mutta sen kanssa on vaikea mennä kahvilaan tai siinä ollessa leikkiä lapsen kanssa leikkipuistossa.

PAWS Tourer 20” Off-Road Fat Tyre -ajokeula on osoittautunut todella hyväksi välineeksi, joka mahdollistaa aivan uudenlaisen liikkumisen perheen kanssa. Olenkin erittäin iloinen yhteistyöstä Camp Mobilityn kanssa, jonka seurauksena olen päässyt PAWS:n kanssa liikkumaan yhdessä perheeni kanssa.

Yksi parhaista PAWSin puolista on, että se on nopea nappia painamalla kytkeä kiinni pyörätuoliin ja uudestaan vaan napista painamalla irrottaa siitä. Pystyn kotona helposti nappaamaan siis keulan kiinni pyörätuoliini ja perillä määränpäässä helposti irrottautumaan siitä. Tällöin esimerkiksi kahvilassa käynti on todella helppoa.

PAWS on yllättävän kevyt ja helppo nostaa ja olemmekin useaan kertaan napanneet sen mukaan autoon. Kerran kiersimme Tuusulanjärven. Matkaa tuli yli 32 km, mutta laitteen mukaan akkua oli jäljellä vielä 61 prosenttia. Akun kestävyys onkin ollut todella myönteinen yllätys 

Teimme kesälomamatkan Ahvenanmaalle mökkeilemään.
Otimme auton laivaan ja auton kyytiin saimme mahtumaan meidän perheen ja viikon tavaroiden lisäksi myös ajokeulan. Polkupyörä kulki näppärästi omassa telineessä auton perässä. Ahvenanmaalla keula oli näppärä varuste. 

Paws Tourer ajokeulalla pääsee sujuvasti myös hiekkatietä pitkin kulkemaan. Melko jyrkätkin mäet menevät sujuvasti. Hieman kannattaa tosin ottaa vauhtia ennen mäkeä ja mahdollisesti siirtää painopistettä vähän nojaamalla vartalolla eteenpäin, jotta pito riittää.

Jos pito loppuu mäessä kesken, voi kokeilla mennä peruuttamalla mäkeä ylös. Silloin painoa on keulalla huomattavasti enemmän ja pitoa riittää vielä paremmin. Tilanteet, joissa pidon kanssa on ongelmia, ovat kuitenkin todella harvassa ja laitteessa oleva luistonesto toimii todella hyvin.

Erikseen mainittava ominaisuus on myös vakionopeudensäädin. Se toimii todella hyvin ja tekee pitkät ajomatkat mukavammiksi. Kaasukahva on kuten mopossa ja on kevyt pitää kädellä, mutta pitkällä matkalla vakionopeudensäädin on todella hyvä. 

Lumesta minulla ei vielä ole kokemuksia, mutta mielenkiinnolla jäädään niitäkin odottamaan!

- Henkka

Henry Manni on suomalainen ratakelaaja ja paralympiamitalisti. Henry kilpailee ratakelauksessa T34-luokassa ja on voittanut useita Maailman, Euroopan ja Suomen mestaruuksia mm. 100m, 200m ja 400m matkoilla. Henry on vuoden 2021 Maailman mestari ja paralympia 4. ja 5. Camp Mobility tukee Henryä kohti Pariisin paralympialaisia 2024. Lue lisää www.henrymanni.fi